• Einsteinův humor aneb “Celý svět je jeden velký myšlenkový experiment..”

    Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Einsteinův humor aneb “Celý svět je jeden velký myšlenkový experiment..”
    8.3.2015 /  Společnost

    Ahoj příteli. Posílám ti dle slibu odkaz na to video obsahující ukázku z divadelní hry “Indián v ohrožení” jež divadelními prostředky vysvětluje Einsteinovu teorii relativity. Vím že toho svého pětiletého chlapce asi kazím, ale v týdnu jsem jej zabavil sledováním právě této divadelní hry o Einsteinově teorii relativity, jenom jsem mu musel vysvětlit co je “realita” co to znamená “časoprostor” a jak si představit “zamrzlý obrázek – momentku”.. Celé je to vysvětlováno na příkladu VLAKU takže byl malý velice spokojen Já jsem pro něj ten divadelní kus pro snadnější pochopení nazval STRAŠIDELNÝ VLAK..

    Jinak to ovšem opravdu dost strašidelné je, protože tato teorie dost průkazně dokazuje existenci Boha, ale zároveň likviduje náboženské představy.. O co jde? Vesmír tak jak jej dnes známe je pružný, deformovaný a nejistý, hle, náhle tu trčí cosi tvrdého, neúprosného, neústupného (rychlost světla) trčícího jako zaražená trubka na které je zákazová značka “omezené rychlosti”. A ten NĚKDO (dost arogantní) kdo tuto duchu světa odporující, plynulost provozu zle narušující, všem nepohodlnou a obtěžující značku zapíchl, má dost síly, aby mohl vymáhat její dodržování a zároveň dost humoru, aby se bavil tím všeobecným zmatkem který tak do systému zavedl..

    Ona totiž “rychlost” jako taková sama o sobě neexistuje a vždycky musíme mít alespoň dva předměty, které k sobě poměřujeme a které se vůči sobě nějak rychle pohybují (hlavně nepřekročit rychlost světla!!) a tak se každá částice ve vesmíru musí neustále ohlížet přes rameno, jestli její rychlost nějaký kujón nepřiměřuje k někomu, kdo si to zčerstva hasí opačným směrem, jinak musí hnedle dupnout na brzdy nebo to nějakým překroucením reálna za pomoci ostatních ošidit. Viz ukázkový obrázek – “inspektor” i “Růžový panter” mají baterky z nichž každému tryská světlo “rychlostí světla” každému na opačnou stranu, ale vesmírný policajt, který s pokutovým bločkem v ruce porovnává oba paprsky, jak rychle od sebe navzájem uhánějí, by kupodivu zase naměřil jenom tu maximální dovolenou rychlost, tedy rychlost světla..

    Albert Einstein

    Jak je to možné?? Všechny částice aby dodržely onen rychlostní zákaz a zároveň uhájily svou existenci se zaprvé musí (kvantově) pošťuchovat spolupracovat a uhýbat si (ztvárněno herci na kolečkových křesílkách), dochází k deformacím času (nikdo nemá s nikým stejné TEĎ), deformuje se prostor.. A na policistovi je vidět, že se deformují i PŘÍBĚHY a každý má svoji vlastní od ostatních úplně odlišnou představu o tom co se odehrává, co existuje a co ne, ALE ZÁROVEŇ SE TYTO DEFORMOVANÉ PŘÍBĚHY NAVZÁJEM OVLIVŇUJÍ čímž vzniká jedinečný zmatek, následek předchází příčinu, jedinec se nachází naráz na různých místech v různých rolích a svědectví o tom co se stalo se stává pouhým dílem dohody účastníků. Vesmír se dost možná rozpíná jenom proto, aby se do něj vešly všechny ty nově chrlené deformované příběhy hnané touhou vyhovět dopravní značce všeobecně omezující rychlost na rychlost světla.

    Vkrádá se ovšem otázka, proč svět který známe je tak NORMÁLNÍ a liší se od kosmických pravidel? Na to lze odpovědět, že naše lidské příběhy jsou podřízeny příběhům celé naší planety a tak žijeme to co nám Země přikazuje, její otáčení si pleteme s časem a jako blechy si hovíme v teple jejího kožichu a máme v sobě zakořeněný předsudek že “pravidla a iluze chlupatého teplého kožichu” jsou i pravidly všehomíra

    Ta divadelní hra je na uložto.cz v lepší technické kvalitě, ale hůře sehrána než na této ukázce.

    Zdraví Tě M

    Posted by marcello @ 15:08

Comments are closed.